Haga Juliana Geboortecentrum

Zwangerschapsvergiftiging

Hoge bloeddruk die ontstaat tijdens de zwangerschap, heet in medische termen zwangerschapshypertensie. Als dit niet wordt behandeld, kan dit de nieren en de lever aantasten. Nieren die niet goed werken, kenmerken zich door eiwitverlies in de urine. Een lever die minder functioneert verstoort het bloedbeeld, met name de bloedstolling.

Verder kan de bloedtoevoer naar de placenta (moederkoek) afnemen. Dit kan tot gevolg hebben dat de baby in groei achterblijft, of dat de conditie van de baby achteruitgaat.

Eiwitverlies in urine

Als er naast deze hypertensie ook sprake is van eiwitverlies in de urine, dan is er sprake van pre-eclampsie. Samen met hypertensie is dit zwangerschapsvergiftiging.

De oorzaak van zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie is tot op heden niet bekend. Mogelijk spelen de aanleg en de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap een rol.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomend verschijnsel. Soms treden hierbij oogklachten op zoals vaag zien, lichtflitsen of sterretjes zien. Andere mogelijke klachten zijn tintelingen in de handen, pijn of een knellend gevoel boven in de buik, misselijkheid en braken. Ook kan het lichaam in korte tijd veel vocht vasthouden waardoor zwellingen (oedeem) kunnen ontstaan. Oedeem van de handen en de voeten komt echter ook vaak voor bij zwangeren die geen zwangerschapshypertensie hebben.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en bevallen ook op de pagina van het HagaJuliana Geboortecentrum

Logo geboortecentrum

 

Contact

Haga Juliana Geboortecentrum
Gynaecologie & Verloskunde Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Gynaecologie & Verloskunde Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Geboortehotel HagaNeonatologie