Haga Juliana Geboortecentrum

Tweelingen en andere meerlingen

Meerlingen ontstaan vaak na bevruchting van meerdere eicellen. Zo ontstaat bij bevruchting van twee eicellen een tweelingzwangerschap; bij drie eicellen een drielingzwangerschap. Dit heet een twee-eiige of drie-eiige meerling. Een eeneiige tweeling ontstaat als uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien. Ook een combinatie is mogelijk: een drieling die ontstaat uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken voor tweelingen en andere meerlingen. Zo kan erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol spelen, maar ook de leeftijd van de zwangere. De kans op een tweeling is voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.

De grootste kans op een meerlingzwangerschap is bij behandelingen die het ontstaan van zwangerschap bevorderen. Zo worden bij reageerbuisbevruchting (IVF en ICSI) vaak twee of meer (in het laboratorium) bevruchte eicellen in de baarmoeder gestopt.

Complicaties

Bij een twee- of meerlingzwangerschap is de kans op complicaties groter dan bij een eenlingzwangerschap. De belangrijkste complicaties zijn vroeggeboorte en het achterblijven in groei. Ook komen een hoge bloeddruk en bloedarmoede vaker voor.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en bevallen ook op de pagina van het HagaJuliana Geboortecentrum

Logo geboortecentrum

 

Contact

Haga Juliana Geboortecentrum
Gynaecologie & Verloskunde Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Gynaecologie & Verloskunde Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Geboortehotel HagaNeonatologie