Haga Juliana Geboortecentrum

Mola-zwangerschap (niet goed aangelegde zwangerschap)

Een mola zwangerschap is een bijzondere vorm van een niet goed aangelegde zwangerschap. Nadat de zaadcel de eicel bevrucht, deelt de bevruchte eicel zich. De twee cellen die zo ontstaan, delen zich ook weer. Dit proces gaat zo door en er komen steeds meer nieuwe cellen.

Bij een normale zwangerschap ontstaat uit deze cellen een embryo (een vrucht, een toekomstig kind) en een placenta (een moederkoek). Wanneer bij of kort na de bevruchting iets misgaat, kan het zo zijn dat alleen de placenta doorgroeit, en het embryo niet. Dat heet dan een mola zwangerschap. De placenta groeit steeds verder en er ontstaan talloze blaasjes door vochtophoping.

Geen embryo

Gewoonlijk is er bij een mola-zwangerschap geen embryo. Soms is er wel een vrucht, maar deze is dan vrijwel nooit levensvatbaar.

De oorzaak van een mola zwangerschap is niet bekend. Wel is bekend dat sommige vrouwen meer kans hebben op een mola zwangerschap. Dit zijn vrouwen afkomstig uit Zuid-Oost Azië. Verder kan het zijn dat erfelijke factoren een rol spelen en is de leeftijd van belang: vrouwen jonger dan 15 en ouder dan 40 hebben meer kans op een mola.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en bevallen ook op de pagina van het HagaJuliana Geboortecentrum

Logo geboortecentrum

 

 

Contact

Haga Juliana Geboortecentrum
Gynaecologie & Verloskunde Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Gynaecologie & Verloskunde Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Geboortehotel HagaNeonatologie