Haga Juliana Geboortecentrum

Echoscopie (Gynaecologie)

Een echoscopie is een onderzoek van de inwendige organen met behulp van geluidsgolven. Door de terugkaatsing van uitgezonden geluidsgolven zijn er afbeeldingen te maken van bijvoorbeeld de baarmoeder, de eierstokken en eiblaasjes, van de moederkoek en het kind in de baarmoeder.

Het is een techniek waarmee organen en structuren in het lichaam zichtbaar kunnen worden gemaakt en betekent letterlijk: kijken met geluid. Er wordt ultrageluid gebruikt: dit is geluid dat zó hoog is dat de mens het niet meer kan horen. De echokop (transducer) zendt het geluid uit en veroorzaakt trillingen. Structuren en organen in het lichaam kaatsen deze trillingen weer terug en deze teruggekaatste trillingsgolven kunnen zichtbaar worden op een scherm. Op deze manier is de grootte, de vorm en eventueel de werking van een orgaan te beoordelen.

Inwendig en uitwendig

Een echoscopie kan inwendig en uitwendig plaatsvinden. Bij een inwendige echoscopie wordt de echokop in de schede ingebracht. Een uitwendige echoscopie gebeurt via de buikwand.

In de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek wordt meestal een inwendige echo gebruikt en in de verloskunde vaak een uitwendige.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en bevallen ook op de pagina van het HagaJuliana Geboortecentrum

Logo geboortecentrum

 

Contact

Haga Juliana Geboortecentrum
Gynaecologie & Verloskunde Leyweg

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Gynaecologie & Verloskunde Sportlaan

Telefoon(070) 210 2002

image_3006Meer informatie
Geboortehotel HagaNeonatologie